fbpx

Utazási- és munkaidő kiküldetéskor

Munkaidő

máj 15

2019

Utazási- és munkaidő kiküldetéskor

Vajon egy kiküldetés esetén az utazási idő munkaidőnek minősül?

Rengeteg munka kívánja meg tőlünk, hogy nagyobb távolságokat is megtegyünk autóval, esetleg repülővel. Természetes, hogy ilyenkor felmerül a kérdés: vajon beleszámítanak-e az utazással és várakozásokkal töltött órák a munkaidőbe, vagy sem? És ha igen, akkor mi lesz az előírt pihenőidővel, ami így nem lenne teljesíthető?

Tételezzük fel, hogy a munkavállaló reggel 5 órakor elindul otthonról a repülőtérre, majd a várakozást és utazást követően 9 órakor érkezik a célállomására, vagyis egy adott ügyfélhez. Majd nyolc órányi tárgyalás után, 17 órakor visszaindul, de otthonába csak 22 órakor érkezik meg. Ilyenkor vajon munkaidőnek számít ez a kilenc órányi utazás és várakozás?

„Az Mt. szerint nem munkaidő a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama [Mt. 86. § (3) bek. b) pont].” Ennek értelmében tehát nem csak a munkaszerződésben szereplő munkahelyre, hanem általában véve, a tényleges munkavégzés helyére való eljutás sem tekinthető munkaidőnek. Ugyanez érvényesül a reptéri várakozás idejére is. Vagyis, ha a munkavállaló az otthona és a munkahelye között megtett utazás során reptéri várakozásra kényszerül, az nem számít bele a munkaidőbe. Az említett esetben tehát a munkaidő 9 órától 17 óráig tartott. Ez olyankor is így van, ha külföldre utazunk, vagy tartós kiküldetésre megyünk. Ilyen formában tehát nem is ütközhet az utazási idő a pihenőidővel, hiszen az egy az egyben beleszámít abba.

Felmerülhet ezután a kérdés, hogy mi a helyzet a fuvaros munkavállalókkal, illetve szállítmányozókkal? Jogosan, hiszen a közúti közlekedésben dolgozókra eltérő szabályok vonatkoznak. Ám, ebben a kérdésben az utazással ugyanez a helyzet, és csupán a vezetéssel, vagyis az effektív munkavégzéssel töltött időnek van jelentősége az ő esetükben is, melyről a Közút tv. 18/B. § rendelkezik.

De térjünk vissza kicsit az eredeti elgondolásra, egy kisebb változtatást megfigyelve. Más a helyzet ugyanis, amennyiben a munkavállaló először a munkahelyére megy, majd onnan indul a kiküldetésre. Ez azt jelenti, hogy a kiküldetést nem otthonról kezdi meg, így a szokásos munkavégzési hely és a kiküldetés helye közötti utazás ideje már munkaidőnek minősül. A fent említett törvényi definíció ugyanis kimondja, hogy csak az otthonunk és a munkahelyünk közötti utazás nem lehet része a munkaidőnek. Két munkahely közti ingázás azonban igen.

Önnek is van munkaügyi kérdése?

Próbálja ki szolgáltatásunkat és legyen az előfizetőnk

További információ

Copyrights © 2022. All rights reserved | Adatkezelési tájékoztató | Ügyféltájékoztató

cards