fbpx

Változó munkaviszony – lesz majd végkielégítésem?

munkaviszony

márc 12

2019

Változó munkaviszony – lesz majd végkielégítésem?

Amikor nehéz döntés előtt állunk, többféle szempontból kell mérlegelnünk!

Tegyük fel, hogy egy olyan munkahelyen dolgozunk, ahol teljesen biztosnak érezzük a helyünket. Határozatlan idejű munkaviszony szerződésünk miatt nyugodtan telnek a napjaink, ám egyszer csak ez szertefoszlik, mert a munkáltatónk ezen változtatni szeretne. Mitévők legyünk ilyenkor? Hiszen ezt a kérdést nem egy oldalról kell átrágnunk, méghozzá rendesen.

Sajnos nagyon sokakkal esik meg, hogy az eddig biztosnak hitt munkahelyükön megremeg a léc. Amikor meghalljuk a létszámleépítés szót, valamennyire mindannyian megijedünk és görcsbe rándul a gyomrunk. Ezt már csak az tetézheti, ha hirtelen választás elé állítanak minket. Amennyiben az eddig határozatlan idejű munkaviszony szerződést határozott idejűvé akarják módosítani, az egyrészt egyfajta biztonságot adhat a meghatározott idő végéig, másrészt viszont hátulütőkkel is számolnunk kell.

Egyrészt azért is vagyunk nehéz helyzetben, mert ilyen esetekben valószínűleg búcsút kell mondanunk az állásunknak, amennyiben a felkínált lehetőséget nem fogadjuk el. Másrészt előfordulhat az is, hogy közben újra módosul a szerződésünk határozatlan idejűvé, ami a legszerencsésebb eset lenne, de ezzel inkább ne számoljunk. Nézzük meg azonban közelebbről, hogy melyik eset mit hozna magával a végkielégítés szempontjából, ha például 2 éves határozott idejű szerződést írnánk alá.

„A felek a munkaszerződést csak közös megegyezéssel módosíthatják ( Mt. 58. §).” Amennyiben elfogadjuk a munkaviszony határozott idejűvé módosítását, semmi garancia nincs arra, hogy a későbbiekben ez visszafelé is módosulni fog – kivéve, ha ezt a felajánlást kikötik a módosításkor. Amennyiben ez elmarad, úgy két év elteltével, nagy eséllyel meg is szűnne a munkaviszony. Ebben az esetben sajnos végkielégítés nem illetne minket. Viszont, amennyiben a két éven belül, a határozott idő lejárata előtt és annak ellenére a munkáltató felmond nekünk, akkor kizáró ok hiányában végkielégítésre is jogosultak lennénk. Ilyenkor a végkielégítés összegének megállapításánál figyelembe kell venni a módosítást megelőző, munkaviszonyban eltöltött időnket is.

Abban a szerencsés esetben, ha a jövőben mégis határozatlanná módosítanák munkaviszonyunkat, akkor a jogviszony fennállásához fűződő jogosultságok szempontjából arra egyetlen, folytonos munkaviszonyként kell tekinteni. Ez azt jelenti, hogy ha végkielégítés kifizetésére kerülne sor, akkor azt a teljes munkaviszony tartalma alapján kellene meghatározni.

Önnek is van munkaügyi kérdése?

Próbálja ki szolgáltatásunkat és legyen az előfizetőnk

További információ

Copyrights © 2022. All rights reserved | Adatkezelési tájékoztató | Ügyféltájékoztató

cards