fbpx

Munkaügyi Levelek 174. számában 3453. kérdésszám alatt

dec 17

2018

Munkaügyi Levelek 174. számában 3453. kérdésszám alatt

Kérdés: Munkáltatóm közölte velem, hogy a cégnél létszámleépítés várható. Annak elkerülése érdekében, hogy ez engem is érintsen, lehetőség lenne arra, hogy a munkaviszonyt kétéves határozott idejű munkaviszonyra módosítsuk. Ha ezt nem fogadom el, előreláthatólag felmondanak nekem.

A felettesem szerint, amennyiben elfogadom a határozott időt, később az is megeshet, hogy utóbb ismét határozatlan időtartamúvá módosítsák a munkaviszonyom. Abban a szerencsés esetben, ha a jövőben ismét határozatlan idejűvé módosulna, folytonosnak fog-e minősülni (pl. a végkielégítés szempontjából)?

A felek a munkaszerződést csak közös megegyezéssel módosíthatják ( Mt. 58. §). Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben elfogadja a munkaviszonya határozott idejűvé módosítását, nincs semmilyen garancia arra nézve, hogy a munkáltató később felajánlja Önnek a határozatlan idejűvé módosítás lehetőségét, legalábbis ilyen biztosíték a kérdésből nem tűnik ki. Ha a munkaviszony határozott idejűvé
módosítása esetén az említett felajánlás kikötése elmarad, valószínűleg a munkaviszonya a határozott idő lejártával szűnne meg két év elteltével. Ez esetben Önt nem illetné meg a végkielégítés sem. Megjegyzendő, hogy amennyiben két éven belül munkáltató általi felmondással szűnne meg a munkaviszonya, kizáró ok hiányában végkielégítésre is jogosult lehetne. A végkielégítés összegének
megállapítása során a módosítást megelőzően a munkaadónál munkaviszonyban töltött idejét is figyelembe kellene venni.

Ha a jövőben a határozott idejű munkaviszonyt határozatlan idejűvé módosítják, az a jogviszony fennállásához fűződő jogosultságok szempontjából egyetlen folytonos munkaviszonynak minősülne. Ebből következően, ha az Ön részére végkielégítés kifizetésére kerülne sor, jogosultságát a teljes munkaviszony tartama alapján kellene meghatározni.

Figyelem! Kérjük a válasz értelmezésénél a válaszadás időpontját (2018. december 17.) vegye figyelembe!

Copyrights © 2022. All rights reserved | Adatkezelési tájékoztató | Ügyféltájékoztató

cards