fbpx

Munkakör átadása

felmondás

szept 09

2019

Azonnali hatályú felmondás – a munkaidő-beosztás „átírásáért”

Ha a munkavállaló nem jött dolgozni

Amikor lesz egy új munkahelyünk, akkor minden esetben egy szerződés gondoskodik arról, hogy minden apró részlet tisztázva legyen. Ilyen lehet többek között a munkaidő, a fizetés, és természetesen a felmondással kapcsolatos bekezdés sem maradhat ki. Amennyiben valamelyik fél, akár a munkavállaló, akár a munkáltató felmondással szeretne élni, ezek alapján és a leírt betartandó következményeket vállalva teheti meg.

Léteznek azonban olyan esetek, amikor azonnali hatályú felmondás kerül szóba. Ezt szintén bármelyik fél kezdeményezheti akkor, ha a másik megszegett valamit, ami a szerződésben szerepel. Azonban, mielőtt megtennénk a lépéseket, azért alaposan körbe kell járni a témát, hogy biztosan jól döntsünk, és meg kell győződnünk arról, hogy az azonnali hatályú felmondás valóban megállja-e a helyét az adott helyzetben.

Most egy olyan példával hozakodunk elő, amelyben a munkáltató fejében fordult meg az azonnali hatályú felmondás. Tételezzük fel, hogy a munkáltató egyszer csak arra lesz figyelmes, hogy a munkavállalók egy része saját kénye kedve szerint variál az előre megírt és közölt munkaidő-beosztással. Mindezt teszik aszerint, hogy kinek mi a legkedvezőbb mind az időt, mind pedig a munkafeladatokat tekintve. Arról viszont, hogy ők ezt így szeretnék a továbbiakban kezelni, senki nem szól a munkáltatónak, aki saját maga jön rá az „átírásokra”. Mégpedig akkor, amikor az egyik munkavállaló nem jelenik meg munkavégzés céljából az előzetesen közölt beosztás szerint a számára meghatározott időben. Ráadásul ezt követően napokon keresztül folytatódik ez az állapot.

Vajon ebben a szituációban megszüntetheti-e a munkáltató azonnali hatályú felmondással a munkavállaló munkaviszonyát, hivatkozva az igazolatlan távolmaradásra, és a munkaidő-beosztás szándékos semmibe vételére?

Amennyiben a munkáltató valóban nem tudott arról, hogy a munkavállalók egymás között átírják a megadott munkabeosztást, és attól saját kialakított ritmusban eltérnek, akkor természetesen azt is feltételezhetjük ezzel együtt, hogy ez a folyamat nem egy eltűrt gyakorlat volt a munkáltató részéről. Ebben az esetben pedig a munkavállaló nem mentesülhetett volna jogszerűen a munkáltató által közölt munkaidő-beosztás alól.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a munkavállaló szándékosan és jelentős mértékben megszegte a munkaviszonyból származó, lényeges kötelezettségeit. Ezek között meg kell említeni a rendelkezésre állási, a munkavégzési és az együttműködési kötelezettségeket. A vázolt tényállás szerint így jogszervé válhat az azonnali hatályú felmondás. Ha az erről készült jognyilatkozatot az esetről való tudomásszerzéstől számított 15 napos szubjektív, illetve a kötelezettségszegéstől számított egyéves objektív határidőn belül teszi meg a munkáltató, akkor az azonnali hatályú felmondás jogszerű lehet az Mt. 78. § (1) bek. a) pont, (2) bek. alapján.

Munkaügyi kérdések és válaszok

Próbálja ki ingyen szolgáltatásunkat! Küldje el munkaügyi kérdését szakértőinknek

Copyrights © 2022. All rights reserved | Adatkezelési tájékoztató | Ügyféltájékoztató

cards