fbpx

Kisadózó egyéni vállalkozó szülése

kisadózó gyermekvállalás

szept 02

2019

Gyermekvállalás kisadózó egyéni vállalkozóként

Kisadózóként babánk születik?

Amikor útjára indul egy új kis élet, akkor rengeteg kérdés kezd el kavarogni a szülők, főként az édesanya fejében. Hiszen ez egy mindent érintő változást jelent, legyen szó a sima hétköznapokról, a kapcsolatokról, az életvitelről és természetesen a munkánkról is. Az egyik legalapvetőbb témakör, mellyel ilyenkor foglalkozunk, az a megfelelő anyagi háttér biztosítása, ezen belül is a különböző jogosultságok mértékének kérdése.

Minden esetben alapvető, hogy tudni szeretnénk, jogosultak vagyunk-e a terhesség alatt, illetve a szülést követően a különböző ellátásokra, és ha igen, akkor milyen összegre számíthatunk. Különösen fontos kérdés ez akkor, amennyiben egyéni vállalkozók vagyunk. Ha ráadásul a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozó, főfoglalkozású egyéni vállalkozóként dolgozunk, akkor még több kérdőjel merülhet fel bennünk.

Először is, le kell szögeznünk, hogy „a Kata-tv. 10. §-a, illetve a Tbj-tv. 5. §-a (1) bekezdésének j) pontja értelmében a főállású kisadózó biztosítottnak minősül.” Ez azt jelenti, hogy egyrészt jogosult az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaira, másrészt pedig a pénzbeli ellátásokra is. Ez alapján tehát egyértelmű, hogy a kisadózó egyéni vállalkozó táppénzt kap, amennyiben keresőképtelenség áll fenn, szülés esetén pedig csecsemőgondozási-, majd gyermekgondozási díjra is jogosult lesz.

Ehhez azonban egy másik feltételnek is teljesülnie kell. CSED és GYED ugyanis csak azok számára folyósítható, akik a gyermekük megszületését megelőző két éven belül legalább 365 napon keresztül biztosítottak voltak. Most, hogy ezt a pontot kipipáltuk, nézzünk meg egy konkrét példát, hogy az összegekkel is kicsit tisztába kerüljünk!

Tételezzük fel, hogy egy katás egyéni vállalkozó, aki nyilatkozata alapján havi 75 000 Forint összegű tételes adót fizet, 2018 októberében kezdte meg a működését, és 2019. június végén született meg az első gyermeke. Ő milyen összegű ellátásra számíthat ebben az esetben?

Amennyiben a fent leírt feltételek teljesülnek, emellett pedig a számítási időszak alatt végig a magasabb összegű járulékfizetésre került sor, akkor a pénzbeli ellátások alapja 158 400 Forint lesz. Azonban, ha a számítási időszakban volt olyan hónap, amikor a kevesebb összegű – vagyis 50 000 Forint – járulék lett csak fizetve, akkor arra a hónapra a CSED alapja 94 400 Forint.

Ha már ezzel a témával foglalkozunk, meg kell említenünk érdekességként, hogy 2019. július 1.-jétől kedvezően változott a pénzbeli ellátási alap. Ez a 75 000 Forintos havi tételes adót fizetők esetében 164 000 Forintot, az 50 000 Forint tételes adót fizetőknél pedig 98 100 Forintot jelent. A fent felvázolt szituációban ez sajnos még nem alkalmazható, de jó, ha tisztában vagyunk vele. Végül jöjjön még egy információ, mely ugyancsak fontos és segítségünkre lehet ilyen esetben: az ellátások iránti igény bejelentését a vállalkozás székhelye szerinti illetékes kormányhivatalnál kell megtennünk.

Társadalombiztosítási kérdések és válaszok

Próbálja ki ingyen szolgáltatásunkat! Küldje el társadalombiztosítási kérdését szakértőinknek

Copyrights © 2022. All rights reserved | Adatkezelési tájékoztató | Ügyféltájékoztató

cards